Varoitus
 • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 800
Menu

Kinnulassa rakkauden mitta löytyi lämpimästä leivästä

Pelkosen perhe viihtyy hyvin Kinnulassa ja kotonaan Pappilassa, jonka suurista ikkunoista avautuvaa jokimaisemaa kelpaa katsella. Pelkosen perhe viihtyy hyvin Kinnulassa ja kotonaan Pappilassa, jonka suurista ikkunoista avautuvaa jokimaisemaa kelpaa katsella.

— En olisi osannut kuvitellakaan näin ihanaa paikkaa ja asuntoa, Kinnulan lukion ja yläkoulun äidinkielen lehtori Eija Pelkonen toteaa kotonaan Kinnulan Pappilassa.
Eija on ollut kinnulalainen syksystä 2011, jolloin hän muutti paikkakunnalle työnsä vuoksi. Seutu oli ennestään tuttua tädin luona Perhontien varressa vietetyistä kesistä ja Kivijärvellä sijaitsevasta kesämökistä.

 — Olin aina luullut olevani kaupunkisielu. Sitten huomasin, että en ollutkaan, viiden nuorimman lapsensa kanssa Oulusta Kinnulan Pappilaan muuttanut Eija toteaa. Puoliso Jyrki asuu ainakin toistaiseksi Oulussa työnsä vuoksi.

— Se on koskettavaa, miten täällä kohdellaan toisten lapsia, hän sanoo. Kun kaikki tuntevat toisensa, katsotaan vähän muidenkin lasten perään. Kaikki tietävät, että jos hölmöillään, sana kiirii.

— Lapset ovat aivan ikionnellisia täällä. Isot pojat ovat päässeet maalaistaloihin auttamaan tilan töissä, Eija iloitsee.

— Ja se, kun lapset tulevat jostain lumitöistä tai paalinajosta lämmin leipä kainalossa. Se on minusta joku rakkauden mitta se lämmin leipä.

Viime viikolla uutisoitiin, että äidinkielen osaamisen taso on laskenut lukioissa. Eija Pelkosen mielestä Kinnulan osaaminen ei ole heikkoa, sillä hän on tarkistanut äidinkielen ylioppilaskokeet nyt neljä kertaa ja ensimmäisellä tarkastuskerralla vastaan tuli peräti neljä laudaturia.

— On tutkittu, että Keski-Suomen maaseudulla poikien lukutaito on heikointa koko maassa, Eija tietää.

— Tänne tullessa oivalsin, että kannattaa valita sellaisia aiheita, jotka pojat tuntevat, Eija kertoo. Hän on ottanut pohjateksteihin esimerkiksi maalaiselämästä kertovia runoja, jolloin oppilailta löytyy omaa kokemuspohjaa ja näin ollen ajatuksiakin herää.

— Eihän täällä kannata kirjoituttaa kansallisbaletista, Eija sanoo.

Se, että kielen osaamisen taso on laskenut, voi Eija Pelkosen mukaan johtua siitä, että nykyään on niin paljon muita virikkeitä. Toki nuoret lukevat edelleen, mutta lukeminen on muuttunut netin myötä.

— Murheellista, että sanomalehtiviikolla moni sanoi, ettei lue koskaan mitään lehteä, Eija harmittelee.

Eija Pelkonen on valmistunut merkonomiksi, mutta päätti äitiyslomiensa jälkeen opiskella jotain uutta. Aikansa kätilön työtä harkittuaan ja todettuaan, ettei halua vuorotyöhön Eija alkoi lukea äidinkieltä ja valmistui toissa vuonna äidinkielen opettajaksi. Toimittajanakin työskennellyt Eija kirjoittaa toisinaan myös Kotsariin kinnulalaisten keksimällä lempinimellä Valeruustinna.

Niina Luomala

Toimittaja

Puhelin 0400 175 294
Sähköposti: toimitus@kotiseudunsanomat.fi

 

Kotisivu: www.kotiseudunsanomat.fi

3 kommenttia

 • Jasmina Pelkonen

  Mitähän Eijalle ja muulle perheelle nykyään kuuluu? Olisi kiva se tietää kertoisitteko

  Pelkonen itsekin

  lähettänyt Jasmina Pelkonen 22.09.2017 09:36 Kommentoi linkkiä
 • Rita Kumpulainen

  Ihanaa, että Eija perheineen löysi kodin Kinnulasta. Lehden jutusssa oli niin paljon lämmintä henkeä ja hyvää tahtoa, että ihan tuli ikävä Kinnulaan. Eli Eijaa tulen taatusti tervehtimään taas joskus, kuten myös mukavia lapsiaan. Ja terveisiä kaikille teille, jotka olitte vuosi sitten Kinnulan kirjastolla, Muholan koululla ja keskuskoululla kuuntelemassa saamelaisaiheista luentoani. Uusi kirja, runoja tällä kertaa, on tulossa pikapuoliin. Aurinkoterveisin Rita Magga-Kumpulainen Kempeleestä

  lähettänyt Rita Kumpulainen 06.04.2013 17:41 Kommentoi linkkiä
 • kiusaamista se on tai ainakin vastenmielistä

  Hölmöä tuo kinnulalaisten tapa nimitellä toisia.

  lähettänyt kiusaamista se on tai ainakin vastenmielistä 21.02.2013 12:46 Kommentoi linkkiä

Jätä kommentti

Muista kommentoida asiallisesti. Toimituksemme tarkistaa jokaisen kommentin ennen julkaisua.

Takaisin ylös

Suosituimmat artikkelit

Lukijalta