Menu

Alle 15-vuotiaille ei myydä energiajuomia Pihtiputaalla

Pihtiputaan K-Supermarketin kauppias Antti Heikkinen järjestelee energiajuomahyllyä. Pihtiputaan K-Supermarketin kauppias Antti Heikkinen järjestelee energiajuomahyllyä.

Pihtiputaallakin päästiin vihdoin sopimukseen siitä, että kaupat eivät myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Esimerkiksi Kinnulassa sopimus on ollut voimassa jo useita vuosia.

Yhteistä energiajuomakieltoa on noudatettu koulujen syyslukukauden alusta alkaen. Mukana ovat kaikki Pihtiputaan keskustan myyntipaikat eli S-market, K-Supermarket, R-kioski ja Shell Putaanportti.

Putaanvirran koulun vanhempainyhdistys Kasvukumppanit sai kaupat suostumaan sopimukseen. Yhdistyksessä toivotaan, että oppilaiden käytös rauhoittuisi oppitunneilla, kun vauhtia ei haeta energiajuomista. Myös juomien epäterveellinen maine arveluttaa.

Vanhempainyhdistyksessä on mietitty, kuinka monessa perheessä tiedetään lasten juovan energiajuomia. Halvimmat tölkit maksavat vähän yli euron, ja rahat saa äkkiä kasaan vaikka palauttamalla pulloja. Pelkona on myös se, että kiellosta huolimatta yli 15-vuotiaat välittävät juomia pienemmille, aivan kuten tupakkaa ja kaljaakin.

Alkuperäinen ajatus energiajuomien kiellosta sai alkunsa Pihtiputaan koulukeittiöltä.

— Kieltoa yritettiin jo aiemmin, mutta silloin paikalliset kauppiaat eivät lähteneet mukaan. Nyt lähti vanhempia apulaisiksi ja se onnistui. Huoli oli meillä suuri, kun maidonjuonti vähenee ja energiajuoman juonti lisääntyy. Viime keväänä oppilaat kantoivat sisään yllättävän ison määrän energiajuomatölkkejä, kertoi ravitsemistyönjohtaja Aira Kananen.

K-Supermarketin kauppias Antti Heikkinen sanoi, että heillä oli otettu energiajuomia pois jo aiemminkin ihan pienimmiltä. Kiellon voimaan astumisen jälkeen kaupassa on tiivistetty seurantaa.

— Tietysti nuorilta on vähän vaikeaa kysyä, kun kaikilla ei ole papereita, mutta kyllä nuoria on pysäytetty ja iltaisin voi olla energiajuomia pöytä täynnä. Niitä sitten kiikutellaan takaisin hyllyyn. Täällä käydään testaamassa, onnistuuko ostaminen, kun koulu on lähellä.

Juha Kivinen

Toimittaja

Puhelin 0400 345 852
Sähköposti: juha.kivinen@kotiseudunsanomat.fi

Kotisivu: www.kotiseudunsanomat.fi

4 kommenttia

 • Arja Nieminen

  Vinkki kauppiaalle: perinteistä puolukkamehua myyntiin aulaan vaikka lasi kerrallaan. Nuorille samalla opetetaan perus makuja

  lähettänyt Arja Nieminen 20.09.2017 08:19 Kommentoi linkkiä
 • Vesi vanhin voitehista

  Tämä on huippu juttu!

 • Teho alas, tehot ylös

  Hyvä! Erittäin kannatettava!!. Ottakaa muut mallia!

  lähettänyt Teho alas, tehot ylös 14.09.2017 14:25 Kommentoi linkkiä
 • Sala Kananen

  Kurjaa että mollataan entisiä kauppiaita olivat tosi ammattilaisia on kolikolla aina kääntöpuoli.
  Mutta vitsi: mikä se sellainen light energia juoma on jossa on energiaa 0kcal.

  lähettänyt Sala Kananen 14.09.2017 13:24 Kommentoi linkkiä

Jätä kommentti

Muista kommentoida asiallisesti. Toimituksemme tarkistaa jokaisen kommentin ennen julkaisua.

Takaisin ylös

Suosituimmat artikkelit

Lukijalta